Hampshire Down schapen


Onze fokkerij van Hampshire Down schapen is in 2003 gestart – toen nog onder de naam DT Hoeve - met slechts twee ooien, één importooi van Jo en Harrie Roekevisch van fokkerij De Kleine Klokke in Lochem en één ooi van Peter Beers uit Egmond-Binnen. De import-ooi was afkomstig van de Yarcombe Flock van Derryman. Met de nafok van deze twee ooien is de fokkerij verder uitgebouwd. In de eerste jaren hebben we dekrammen gebruikt van De Nederhoeve en van De Kleine Klokke, o.a. import van de Ballyvester Flock van Robinson, en hebben we enkele ooien aangekocht. Dit laatste valt niet altijd mee, niemand verkoopt immers zijn beste ooi. Tot eind 2009: de familie Fokke van fokkerij De Oeverweg had besloten alle Hampshires te verkopen. We hadden de kans het hele koppel over te nemen. Dit bleek geen miskoop, een aantal dieren had al zeer goede keuringsresultaten behaald, en als klap op de vuurpijl werd de 3-jarige ooi FVR-67 vanuit onze stal in 2010 Nederlands Kampioen.

  Hampshire Down schaap

Fokken is ‘een beetje geluk’ en ‘een beetje wijsheid’. Uit onze eerste ooi, afkomstig van Peter Beers, is een hele sterke foklijn ontstaan. Het grootste ‘geluk’ is ongetwijfeld dat uit een van onze eerste zelfgefokte ooien, een ‘gewoon’ dier dat zelf helaas ARQ/ARR was, direct in de eerste worp 2 prima ARR/ARR ooilammeren werden geboren. Moeder is daarna, vanwege de scrapiestatus, doorverkocht. De beide ooilammeren, BWKA-11 en BWKA-12, zijn de belangrijkste ooien in onze fokkerij geworden. Ze blijken zelf keuringstoppers en bovendien goede fokdieren, een combinatie die niet altijd samen gaat. Met name BWKA-12 drukt met haar nafok (onze ram BWKA-25 en de veelbelovende dochters BWKA-60 en -61) een belangrijke stempel op onze fokkerij en mogelijk ook op de Belgische Hampshire Down-fokkerij (via haar zoon BWKA-48 en enkele kleinzonen).

Doel van onze fokkerij is het fokken van mooie, gezonde en vooral hanteerbare dieren. Veel dieren komen immers bij hobbyisten terecht en zij hebben belang bij een dier met een gemakkelijk en ‘aaibaar’ karakter. Daarnaast streven we naar dieren met een goede groei en vlees/vetverhouding, het is immers een illusie dat alle dieren, met name rammen, in fokkerij of hobbycircuit kunnen worden afgezet.

Onze Hampshire Down fokkerij is scrapieresistent en zwoeger-vrij gecertificeerd.

Rasstandaard

Beschrijving van de raskenmerken en de rasstandaard van de Hampshire Down

Fotogalerij

Een selectie uit onze Hampshire Down-fotoalbums

Onze schapen

Een uitgebreide beschrijving van onze Hampshire Down schapen inclusief pedigree en foto's

Te koop

Hampshire Downs uit onze fokkerij te koop

Dekrammen te huur

Een aantal van onze rammen is te huur in het dekseizoen